I en ny SIFO-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna uppgav 54 procent av svenskarna att de vill se fler glutenfria alternativ i matbutiken trots att de inte själva är glutenintoleranta. 15 procent har valt glutenfria alternativ framför de vanliga även om de inte är glutenintoleranta.
En av hundra svenskar är glutenintolerant och det är dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män. Om man är glutenintolerant och äter gluten får man förändringar i tunntarmens slemhinna. Det första som händer är att antalet försvarsceller, så kallade T-lymfocyter, ökar i tarmen. Därefter minskar tarmludden i höjd och tarmen blir sedan helt slät. Det leder i sin tur till att tunntarmens yta som suger upp näring minskar och att näringsämnen som finns i kroppen börjar läcka ut i tarmen i större utsträckning. Även borstbrämet skadas, vilket leder till att man förlorar exempelvis enzymet laktas som bryter ner mjölksockret, laktos, i maten. Det kan leda till obehag när man dricker mjölk.
Glutenskadan är störst i övre delen av tunntarmen där bland annat järn och kalk tas upp. De signalsubstanser och hormoner som normalt kommer från övre delen av tarmen och styr bukspottkörteln och gallblåsan minskar i mängd. Därför störs även funktionen av andra organ som är viktiga för matsmältningen.
Källa 1177.se
